SCHWEIZISK MEDICINSKA EXPERTIS: ZURICH, MALLORCA, LONDON, NEW YORK

5 Minuter

Bewerkt en klinisch beoordeeld THE BALANCE Team
Fakta kontrollerat

I en värld där samhället kräver allt mer av oss människor är det lätt att drabbas av stress. Detta är också en term som nämns i allt lägre åldrar och överallt i media går det att läsa mer om olika former av stress och vad du skall göra åt den. I denna artikel får du veta mer om stress och hur den fungerar. Du får reda på mer om vad du ska hålla utkik efter och hur du kan justera ditt liv för att bättre hantera stress. Det finns hjälp att få om du väljer att ta den. Allt handlar om att identifiera problemet innan det har gått längre än det måste och du drabbas av tråkiga konsekvenser av ditt stressrelaterade problem.

Stress är en naturlig reaktion som sker i kroppen. Stress kan temporärt ge dig extra energi och kraft att genomföra en svår uppgift eller ett projekt av något slag. Vid stress skickar hjärnan signaler till resten av kroppen om att den befinner sig i en stressig situation. Den initiala reaktioner som innebär att du får extra energi försvinner dock snabbt och din kropp reagerar då annorlunda på stressen än till en början.

Stress symtom och orsak

Stress har ett fysiskt syfte som är designat för att hjälpa dig som människa. Främst skall stressreaktioner som skickas ut i kroppen signalera att någonting runt omkring dig är fel och att du måste vara på din vakt. På så vis vill kroppen hjälpa dig att reagera för att justera problemet och sätta dig i säkerhet. Det är alltså av största vikt att din kropp kan reagera med stress då du behöver det. Alla tjänar på att lära sig hantera stress när den uppkommer, även om du aldrig hamnar i en situation där du får psykiska och fysiska problem av stressen du upplever.

När kroppen får signaler från hjärnan om att den är stressad så reagerar den fysiskt. Hjärtat börjar att slå snabbare, du andas snabbare och dina muskler spänns. Detta är kroppens sätt att visa att den är förberedd på fara, en svår uppgift eller någonting annat som kan kräva att du blir extra fokuserad för en stund. När stressen inte går över kan det dock ge andra slags konsekvenser för kroppen som innebär att du kan uppleva negativa fysiska och psykiska effekter. Du kan läsa mer om vilka dessa är nedan.

Långvarig stress definieras som stress som inte går över efter en kort period och där någonting gör att du känner dig stressad över en längre tid. Det kan vara att flera obehagliga händelser sker en efter en eller att du upplever ett yttre hot som du inte har någon kontroll över. Att leva under långvarig stress är aldrig bra för kroppen och kan innebära att du utvecklar psykiska problem, sömnproblem eller allmän depression. Kroppen blir helt enkelt helt slut av att leva under denna stress och detta kan också ta sig uttryck i att du får magproblem, ont i leder och huvudvärk liksom hjärt- och blodtrycksproblem. Det är helt enkelt långt ifrån optimalt att leva så här under lång tid.

Vilka är symptomen på depression?

Detta är ett samhällsproblem som idag är mer förekommande än någonsin förut och det är därför viktigare än någonsin att man kommer till rätta med individers stressproblem. Detta kommer nämligen att minska sjukskrivningar och personer som mår dåligt markant och därmed skapa ett bättre och mer välmående samhälle där människor känner att de har bättre kontroll över sitt liv och de beslut man tar.

Det finns olika slags stress som människor behöver hantera i livet. Vissa sorters stress är farligare än andra och här nedan kan du läsa mer om vad som gäller för de olika sorterna. Det är viktigt att ta reda på så mycket information som möjligt för att lättare kunna identifiera sin egen situation på ett mer effektivt sätt. Då kommer du också lättare att kunna söka den hjälp du behöver för att komma till rätta med ditt problem med stress och därmed få en bättre livskvalitet i vardagen. Genom att lära sig mer om hur stress fungerar kan du också lära dig att hantera den bättre och det är ofta nyckeln till att du skall må bra igen.

Kronisk stress

När den stress du känner övergår i att du istället känner dig konstant uppe i varv och att du omöjligt kan slappna av så börjar vi tala om kronisk stress. Denna typ av stress definieras också av att vanlig vila och ledighet som skall få dig att ta det lugnt inte längre hjälper. Kronisk stress kan vara mycket jobbig att leva med och innebära att du som lever med det drabbas av långvariga fysiska och psykiska problem om du inte får hjälp. Det finns dock hjälp att få om du drabbats av kronisk stress. Återhämtningstiden är dock ofta lång och kräver att du är dedikerad till att förändra ditt levnadssätt för att må bra igen.

Långvarig stress

Långvarig stress är precis som namnet antyder den typ av stress som innebär att du har ett flertal olika yttre och inre faktorer som under en längre period stressar dig. Skillnaden mot kronisk stress är dock att du har goda möjligheter att minska din stress med hjälp och i och med att de långvariga stressfaktorerna minskar. Ett exempel på långvarig stress kan vara sådan man upplever då en anhörig är sjuk eller då du drabbats av flera olägenheter i rad under en längre period.

Kortvarig stress

Kortvarig stress är i princip motsatsen till långvarig stress, där någonting som sker i din närhet, en händelse av något slag, bidrar till att du känner dig stressad. Detta kan handla om att du är nervös för ett stort prov, en uppkörning för körkort eller att du skall få resultatet på medicinska prover som har tagits på dig eller en nära anhörig. Denna typ av stress är ofta en slags stress som egentligen inte är farlig för kroppen, utan istället hjälper dig att få extra energi och kapacitet att klara av det du står inför. Det finns till och med undersökningar som visar att atleter som skall springa till exempel ett hundrameterslopp känner av en viss stress innan start som på så vis hjälper dem att fokusera och prestera bättre. Detta är ett utmärkt exempel på när kortvarig stress inte är någonting dåligt för dig, utan snarare någonting positivt.

Kan då kortvarig stress vara dåligt för kroppen? Det enkla svaret är att det finns kortvarig stress som inte är bra för dig förutsatt att du reagerar dåligt på den och till exempel blir som fastfrusen i dina reaktioner istället för att bli starkare. Du kan få hjälp av proffs för att ta reda på hur din stress fungerar för dig och vad du kan göra för att bäst hantera den.

Det finns idag ett stort antal olika behandlingar som är designade för att hjälpa dig med dina stressproblem. Oftast handlar det om att du först och främst skall få en korrekt diagnos. När detta är klart rekommenderas du den behandling som passar just dig. Det kan handla om allt från KBT-terapi till att du får prova meditation, massage, psykologsamtal eller avslappningsövningar för att hantera stressen. Allt fler väljer också att prova träning eller att vara ute i naturen eller umgås med djur för att på så vis avhjälpa den stress som den aktuella patienten känner.

Majoriteten av alla som upplever riktigt svåra och kroniska stressproblem behöver hjälp med att komma till rätta med det hela. Det finns dock mycket du kan göra själv för att lätta den stress du känner. Först och främst måste du kräva hjälpen du har rätt till. Sedan är det avgörande att du ger 100% till behandlingen för att på så vis börja må bättre och så småningom känna att du har livskvalitet och stabilitet igen. Det kommer att kräva arbete men det går att må bra efter att du upplevt en period av stress. Se till att du får rätt stöd från början – det förtjänar du.

HUR BALANSEN KAN HJÄLPA

Balance RehabClinic är en ledande leverantör av lyxberoende och mentalvårdsbehandling för välbärgade individer och deras familjer, och erbjuder en blandning av innovativ vetenskap och holistiska metoder med oöverträffad individualiserad vård.

En unik metod

Ett framgångsrikt och bevisat koncept med fokus på underliggande orsaker
EN KUND I TAGET
SKRÄDDARSYDD VARIG UTGÅNG
BIOKEMISKT ÅTERSTÄLLANDE
MULTIDISCIPLINÄRT och HOLISTISKT
TEKNIKBASERAD BEHANDLING
TRAUMA INFORMERAD TERAPI

VARIG TILLÄGG

0 Innan

Skicka antagningsbegäran

0 Innan

Definiera behandlingsmål

1 vecka

Bedömningar & Detox

1-4 vecka

Psykologisk och holistisk terapi

4 vecka

Familjeterapi

5-8 vecka

Eftervård

12+ vecka

Repetitionsbesök

Mental Hälsa Insights

latest news & research on Mental Hälsa
trauma bonding
Vad är trauma bonding

Trauma bonding är ett psykologiskt fenomen som uppstår i missbrukande relationer

läs mer
Gaslighting
Vad är Gaslighting

Det kan vara väldigt svårt att inse att man blir utsatt för Gaslighting. Det finns dock vissa sätt att känna igen de tekniker och metoder som ofta används.

läs mer
Traumabehandling
Traumabehandling

Traumabehandling innebär vanligtvis psykoterapi, ofta kallad traumabehandling, och kan omfatta kognitiv beteendeterapi (CBT), desensibilisering och upparbetning av ögonrörelser (EMDR) eller andra terapeutiska metoder.

läs mer
Alkoholisk demens
Alkoholisk demens

Alkoholisk demens är en följd av långvarig, överdriven alkoholkonsumtion. Alkohol är ett neurotoxin, vilket innebär att det kan skada hjärnceller och störa neurotransmittorer

läs mer

Ackrediteringar

 
Neurocare
TAA
ssaamp
Somatic Experience
SMGP
SEMES
SFGU
WPA
red GDPS
pro mesotherapie
OGVT
AMF
NeuroCademy
MEG
Institute de terapia neural
ifaf
FMH
EPA
EMDR
COPAO
COMIB
British Psychology Society
 

Media

 
Live Science
Woman & Home
National World
American Banker
Marie Claire
BBC
La Nacion
Metro UK
General Anzeiger
Mallorca Magazin
Dazed
Apartment Therapy
Express UK
Bloomberg
Cosmopolitan
Morgenpost
Manager Magazin
Entrepreneur ME
HighLife
Psychreg
DeluxeMallorca
BusinessInsider
ProSieben
Sat1
Focus
taff
TechTimes
PsychologyToday
abcMallorca
LuxuryLife
Mirror UK
Mallorca Zeitung
Daily Mail
Guardian
Business Leader