SCHWEIZISK MEDICINSKA EXPERTIS: MALLORCA, ZURICH, LONDON, OFFSHORE

7 Minuter

Bewerkt en medicinskt beoordeeld THE BALANCE Team
Fakta kontrollerat

Anabola steroider är benämningen på substanser som tillverkas på kemisk väg i laboratorier och är väldigt lika könshormonet testosteron i uppbyggnaden. Därmed har anabola steroider också liknande effekter som testosteron i kroppen. Detta innebär att de främst stimulerar muskeltillväxten men även andra vävnader i kroppen samt att de bidrar till manlig könsmognad. Ordet ”anabol” betyder just att substanserna har en uppbyggande effekt. Trots att anabola steroider är godkända för att behandla vissa medicinska åkommor så ökar den olagliga användningen av anabola steroider i samhället. Denna användning sker främst bland unga män som tränar i syfte att få en snabbare muskeltillväxt.

Eftersom anabola steroider har samma verkan som könshormonet testosteron i kroppen så kommer de påverka hormonsystemet och detta kan leda till flertalet biverkningar. Eftersom det är individuellt hur man reagerar på anabola steroider går det inte att i förväg förutse exakt vilka biverkningar du kan få. Dock är det bland annat väldigt vanligt att få akne vid intag av anabola steroider eftersom testosteron stimulerar en ökning av hudens innehåll av bakterier, kolesterol och talg. Andra vanliga biverkningar för män som intar anabola steroider är att de får förstorade bröstkörtlar, hudbristningar, minskade testiklar och förändrad sexlust. Män kan också uppleva mer psykologiska symtom som depression, stora förändringar i humör och självförtroende samt aggressivitet. För kvinnor som intar anabola steroider är vanliga biverkningar oregelbunden menstruation, förstorad klitoris, ökad behåring på kroppen och mörkare röst. Även kvinnor kan få psykologiska symtom som humörförändringar och depression. Långvarig användning hos kvinnor kan också leda till svårigheter att bli gravid.

Missbruk av anabola steroider kan till och med ha dödlig utgång. När steroiderna har intagits tar de sig till olika organ och muskler och de kan bland annat påverka levern negativt och orsaka levercancer. Steroider har också en negativ effekt på hjärtat och missbruk kan leda till hjärtattacker och stroke. Detta beror på att anabola steroider kan orsaka vad som kallas för ateroskleros, vilket innebär att fett byggs upp inne i artärerna och förhindrar blodet från att flöda genom artärerna. När blodflödet till hjärtat blockeras kan en hjärtattack uppkomma och förhindrat blodflödet till hjärnan kan resultera i en stroke. Anabola steroider kan också försvaga immunsystemet och därmed kan personer som intar anabola steroider bli sjuka oftare.

Dessa biverkningar kan komma redan några veckor efter att du har börjat använda anabola steroider och biverkningarna kan finnas kvar långt efter att du har slutat använda anabola steroider.

Det är än så länge vanligast att män intar anabola steroider och biverkningarna för män skiljer sig också från de som kan uppkomma hos kvinnor. Det är vanligt att män som intar anabola steroider märker att deras bröstkörtlar börjar växa. Det kan även göra ont i de spända brösten och det kan till och med droppa bröstmjölk från bröstvårtorna. Bröstkörtlarna kan gå tillbaka efter att preparaten slutar användas men detta är inte alltid fallet. Män kan också få svårt att få stånd efter en tids användning av anabola steroider och det kan ta ett tag innan sexlusten och förmågan att få stånd kommer tillbaka efter att preparaten har slutat användas.

En annan biverkan av anabola steroider är att produktionen av spermier minskar samt att de spermier som produceras har sämre kvalitet. Testiklarna blir också mindre och detta kan bli en bestående förändring även om användningen av anabola steroider upphör. Detta kan i sin tur leda till nedsatt fertilitet. Ytterligare en biverkan av anabola steroider hos män är att de kan få en förstorad prostatakörtel.

Som tidigare nämnts är anabola steroider syntetiska substanser som är väldigt lika det manliga könshormonet testosteron och därmed har liknande effekter som testosteron i kroppen. Trots att anabola steroider används för medicinska tillstånd så som för vissa typer av anemi och för män som inte producerar tillräckligt mycket testosteron själva, så är det dessvärre vanligt att dessa steroider används olagligt i andra syften. Det allra vanligaste är att unga människor och speciellt män använder anabola steroider i muskelbyggande syfte då anabola steroider verkar likt könshormonet testosteron som bland annat har en muskelfrämjande effekt. Eftersom anabola steroider liknar testosteron ger de också manlig könsmognad och sänker kroppens egen produktion av testosteron i testiklarna.

Anabola steroider kan intas både som tabletter men också via injektion direkt i musklerna. Dessa är de vanligaste sätten att inta anabola steroider på men det finns också andra sätt.

Som tidigare nämnts är det vanligt att anabola steroider används i muskelbyggande syfte och trots att du kan bli starkare och få större muskler om du använder anabola steroider och samtidigt styrketränar, så kan du också må väldigt dåligt av att använda anabola steroider. Då det är individuellt hur man reagerar på anabola steroider kan du inte i förväg veta vad som kommer hända och vilka biverkningar du kan få om du använder anabola steroider. Hur du reagerar beror på flera faktorer så som genetik, ålder, kön, dosering och hur länge du har använt anabola steroider.

Trots att anabola steroider inte orsakar ett rus som andra droger så kan intag av dessa substanser ändå leda till missbruk. Detta utvecklas om en person fortsätter missbruka anabola steroider trots att det finns flera negativa konsekvenser av detta. Dessutom kan vissa som intar anabola steroider också börja inta andra droger så som opioider för att minska bland annat sömnproblem och irritabilitet som kan uppkomma på grund av användning av anabola steroider. Dessutom kan personer som missbrukar uppleva abstinenssyndrom när de slutar använda anabola steroider eftersom steroiderna minskar kroppens egen produktion av testosteron. Dessa symtom kan inkludera trötthet, aptitlöshet, sömnproblem, minskad sexlust samt depression.

Eftersom det i Sverige är olagligt att använda anabola steroider om en läkare inte har skrivit ut det som ett läkemedel på recept så kan intag av anabola steroider leda till olika straff. Det är olagligt att både använda, ha, köpa, sälja, ge bort, tillverka eller ta in anabola steroider i Sverige. Det kan därmed innebära stora risker rent lagmässigt att köpa anabola steroider på internet från försäljare eller av andra personer. Samtidigt vet du aldrig vad du egentligen får om du köper anabola steroider från en privatperson och detta kan innebära stora risker för din hälsa.

Eftersom det är förbjudet att ha anabola steroider i kroppen om substansen inte har ordinerats av läkare, kan detta leda till böter eller till och med fängelse. Om du har körkort kan du dessutom bli av med det. Om du tävlar inom någon idrott och intar anabola steroider blir du avstängd och du får vanligtvis inte vara med på träningar eller tävlingar på ett tag. Dessutom kan dina resultat från tidigare tävlingar strykas om du blir påkommen med att använda anabola steroider.

När en person använder anabola steroider i syfte att kunna träna mer intensivt och få en snabbare muskeltillväxt så klassas det som en form av doping. Doping är idag ett stort samhällsproblem då det inte bara förekommer inom tävlingsidrotten utan det är också vanligt förekommande utanför tävlingsidrotten. Doping påverkar kroppen på många sätt och det har en negativ påverkan på flera organsystem i kroppen. Doping med anabola steroider leder till att anabola receptorer i kroppen aktiveras. Dessa receptorer finns i många organ i kroppen inklusive musklerna, könsorganen, skelettet, levern, njurarna, fettvävnaden, hjärnan samt andra organ.

Till följd av detta kan doping ha många negativa konsekvenser på kroppen och för män inkluderar detta bland annat förstoring av bröst, minskade testiklar, infertilitet och förstoring av prostatakörteln. Konsekvenser av doping för kvinnor inkluderar en mörkare och djupare röst, förstorad klitoris, ökad kroppsbehåring, skallighet och oregelbundna eller frånvarande menstruationer.

Doping kan också ha konsekvenser på bland annat levern och leda till levercancer. Dessutom har doping negativa effekter på hjärtat och det kan leda till problem med blodcirkulationen samt högt blodtryck. Eftersom anabola steroider också påverkar hjärnan kan doping med anabola steroider leda till aggressivt beteende, ilska och våldsamhet. Doping kan också påverka den psykiska hälsan negativt och leda till psykiatriska åkommor som depression. Tonåringar som intar anabola steroider och håller på med doping kan också få en hämning av tillväxten och utvecklingen eftersom anabola steroider påverkar hormonsystemet och minskar kroppens egen produktion av testosteron. Detta kan i sin tur leda till en risk för framtida hälsoproblem.

Trots att det generellt är vanligare att kvinnor använder mildare former av steroider eller tillväxthormoner för att bygga muskler så förekommer också användning av anabola steroider hos kvinnor. Detta sker speciellt i samband med gymträning eller inom tävlingsidrotten. Precis som för män så har anabola steroider också en muskelfrämjande effekt hos kvinnor och intag av anabola steroider leder också till manlig könsmognad hos kvinnor.

Detta kan bland annat leda till att kvinnor får en mörkare röst vid intag av anabola steroider och detta är också ett vanligt tecken på att kvinnor använder anabola steroider. Kvinnor som använder anabola steroider kan också få bristningar i huden på grund av att musklerna växer för fort. Dessutom får kvinnor ofta en ökad hårtillväxt och detta kan inte minst synas i ansiktet. Kvinnor kan också få en större klitoris vid intag av anabola steroider. Dessa effekter kan i vissa fall stanna kvar en längre tid efter att intaget av anabola steroider har upphört.

Anabola steroider finns idag i olika former men det vanligaste är att de intas genom spruta direkt i musklerna eller som tabletter. Som tidigare nämnts finns det vissa medicinska tillstånd för vilka anabola steroider kan skrivas ut på recept av läkare. De skrivs då ofta ut i form av tabletter och idag är det vanligt att anabola steroider generellt tillverkas i tablettform. Dessvärre är det också vanligt att sådana tabletter tillverkas i hemlaboratorier och sedan säljs vidare till personer som använder anabola steroider i muskelbyggande syfte. 

HUR BALANSEN KAN HJÄLPA

Balance RehabClinic är en ledande leverantör av lyxberoende och mentalvårdsbehandling för välbärgade individer och deras familjer, och erbjuder en blandning av innovativ vetenskap och holistiska metoder med oöverträffad individualiserad vård.

En unik metod

Ett framgångsrikt och bevisat koncept med fokus på underliggande orsaker
EN KUND I TAGET
SKRÄDDARSYDD VARIG UTGÅNG
BIOKEMISKT ÅTERSTÄLLANDE
MULTIDISCIPLINÄRT och HOLISTISKT
TEKNIKBASERAD BEHANDLING
TRAUMA INFORMERAD TERAPI

VARIG TILLÄGG

0 Innan

Skicka antagningsbegäran

0 Innan

Definiera behandlingsmål

1 vecka

Bedömningar & Detox

1-4 vecka

Psykologisk och holistisk terapi

4 vecka

Familjeterapi

5-8 vecka

Eftervård

12+ vecka

Repetitionsbesök

Missbruk Insights

latest news & research on Missbruk
Ecstasy

Behandling för ecstasyberoende innebär vanligtvis en kombination av psykologisk terapi, stödgrupper och i vissa fall mediciner för att hantera abstinenssymptom och begär

läs mer
Amfetamin

Då amfetamin istället används i missbrukssyfte tas ofta högre doser än de som ordineras av läkare då amfetamin förskrivs på recept. Därmed kan också effekterna av amfetaminintaget bli mer påtagande och skadliga.

läs mer
Tramadol

Eftersom tramadol också ökar frisättningen av serotonin är det viktigt att vara uppmärksam på tecken på så kallat serotonergt syndrom. Detta kan uppkomma vid för hög cirkulering av serotonin i kroppen.

läs mer
Sömntabletter

läs mer

Ackrediteringar

 
Neurocare
TAA
ssaamp
Somatic Experience
SMGP
SEMES
SFGU
WPA
red GDPS
pro mesotherapie
OGVT
AMF
NeuroCademy
MEG
Institute de terapia neural
ifaf
FMH
EPA
EMDR
COPAO
COMIB
British Psychology Society
 

Media

 
Dazed
National World
American Banker
Marie Claire
BBC
La Nacion
Metro UK
General Anzeiger
Live Science
Woman & Home
Apartment Therapy
Express UK
Bloomberg
Cosmopolitan
Morgenpost
Manager Magazin
Entrepreneur ME
Khaleej Times
HighLife
Psychreg
DeluxeMallorca
BusinessInsider
ProSieben
Sat1
Focus
taff
TechTimes
PsychologyToday
abcMallorca
LuxuryLife
Mirror UK
Mallorca Zeitung
Daily Mail
Guardian
Business Leader
Mallorca Magazin