3 Minuter

Bewerkt en klinisch beoordeeld THE BALANCE Team
Fakta kontrollerat

Att få en ångestattack eller ångestepisod är aldrig speciellt roligt. När de uppstår så är det alltid olägligt och det finns ingen situation där man önskar att man får ångest. Dock är det lättare för de flesta att hantera en episod av ångest än vad det är att hantera en panikattack. Dessa kommer mycket plötsligt och ofta utan förvarning.

Många svenskar har ångest dagligen, dessutom så är det många av dessa personer där ångesten är mycket svår. Detta kan begränsa en i ens arbetsliv, ens sociala relationer tar skada och om man har familj så blir även dessa drabbade.

Är man i en situation där man har svår ångest varje dag så kan det verka svårt att ta sig ur denna onda cirkel av ångest. Ångest föder mer ångest vilket innebär att det kan vara mycket svårt att ta sig ur utan hjälp. Det finns många vägar att gå för att söka hjälp. Dels genom vårdcentralen och sen vidare till en psykiatrisk mottagning. Man kan även söka till privata vårdgivare.

Olika typer av ångest

Men för att kunna ta detta steg så måste man hitta sin motivation. Det kan vara otroligt svårt när man befinner sig i en period av daglig ångest. Många känner att det inte finns hjälp som skulle fungera för just dem och deras mående. Detta är en mycket vanlig uppfattning. Men sanningen är den att de metoder som finns idag kan hjälpa de allra flesta.

Det gäller bara att ta det första steget och söka den hjälp man behöver och är berättigad till. Ingenting säger att man behöver fortsätta må dåligt om man drabbats av svår ångest eller någon annan form av psykisk ohälsa. Ett bra sätt att ta det där första steget på är att prata med en familjemedlem eller vän.

Man bestämmer att den personen ska hjälpa en söka hjälp och att den fortsätter försöka tills det att man kommit iväg till ett första möte på vårdcentralen eller den inrättning som man söker hjälp på. I vissa svårare fall kan det handla om att man söker sig till en akutmottagning som är specialiserad på psykisk ohälsa.

Att ha ångest är något som många upplever. Det är en krypande känsla av oro och rädsla som växer sig starkare. Den kan vara kortare eller vara längre, men symtomen brukar vara de samma. Att drabbas av ångest kan vara mycket jobbigt och är en distraktion som man inte behöver i vardagen. De som är drabbade vet att det går över, även om det inte alltid känns så när man är mitt uppe i en episod.

Vilka är symptomen på panikångest?

Vissa drabbas av panikattacker, det drabbar både de som har annan ångestproblematik och de som inte har det i sitt förflutna. Vi en panikattack kommer symtom som hjärtklappning, att man får svårt att andas och svimningskänslor, för att nämna ett par, väldigt plötsligt. De flesta som får en panikattack kan inte identifiera några tidiga tecken på att den skulle ske.

Dock kan man med övning och utbildning lära sig hitta dessa tidiga tecken och på så sätt avvärja en panikattack. Precis som med ångest så är en panikattack inte farlig i sig. Det är dock många som feltolkar sina symtom och det kommer dagligen in personer på de olika akutmottagningar som finns i Sverige som har panikångest. De har i de flesta fall misstagit sina symtom för de som förknippas med olika hjärtproblem.

Man brukar för att vara säker på att det inte är hjärtproblem och för att visa personen att det inte är så köra vissa hjärtrelaterade tester. Detta är ett sätt som brukar lugna den drabbade. Det är heller inte ovanligt att man efter sin första panikattack fokuserar ohälsosamt mycket på olika tecken som kroppen ger. Man oroar sig även för att drabbas av det man tolkar som hjärtproblem. 

Detta är en mycket ond cirkel då det gör att sannolikheten för att drabbas av panikattacker igen ökar. Den stora skillnaden mellan en åanikattack och att drabbas av ångest är just att panikattackerna tenderar att vara mycket korta. De går över på ett par minuter. Ångest kan man ha under längre tid än så. Panikattackerna kommer också mer plötslgit. Man känner flera av symtomen samtidigt och det är en mycket omtumlande upplevelse. 

Ångest börjar och ökar typiskt efter hand. Den ökar under tid samtidigt som panikattacken slår till med full styrka på en och samma gång.

FÅ HJÄLP NU

Kontakta oss för att prata med en av våra specialister. Vi vill förstå dina problem för att rekommendera hur vårt personliga behandlingsprogram kan hjälpa dig.

En unik metod

Ett framgångsrikt och bevisat koncept med fokus på underliggande orsaker
ENDAST EN KLIENT ÅT GÅNGEN
AVSKILDHET & DISKRETION
OMFATTANDE UNDERSÖKNING
SKRÄDARSYTT PROGRAM SOM BEHANDLAR UNDERLIGGANDE ORSAKER
BIOKEMISKT ÅTERSTÄLLANDE
HOLISTISKT TILLVÄGAGÅNGSSÄTT
DE SENASTE TEKNOLOGIBASERADE TERAPIERNA
24/7 LIVE-IN RÅDGIVARE
PRIVAT LYXIGT BOENDE
PERSONLIG KOCK OCH DIETPLAN

VARIG INTRÄDE

0 Innan

Skicka antagningsbegäran

0 Innan

Definiera behandlingsmål

1 vecka

Comprehensive Assessments & Detox

1-4 vecka

Pågående sjukgymnastik och mental terapi

4 vecka

Familjeterapi

5-8 vecka

Eftervård

12+ vecka

Repetitionsbesök

Ackrediteringar och media

 
ProSieben
SEMES
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
TAA
SSP
DeluxeMallorca
BusinessInsider
SFGU
Sat1
Focus
taff
TechTimes
HighLife
Views
abcMallorca
LuxuryLife
Institute de terapia neural
British Psychology Society
PsychologyToday
COMIB
COPAO
EMDR
EPA
FMH
ifaf
AMF
MEG
NeuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
Psychreg
red GDPS
WPA