SCHWEIZISK MEDICINSKA EXPERTIS: MALLORCA, ZURICH, LONDON, OFFSHORE

3 Minuter

Bewerkt en medicinskt beoordeeld THE BALANCE Team
Fakta kontrollerat

Att få en ångestattack eller ångestepisod är aldrig speciellt roligt. När de uppstår så är det alltid olägligt och det finns ingen situation där man önskar att man får ångest. Dock är det lättare för de flesta att hantera en episod av ångest än vad det är att hantera en panikattack. Dessa kommer mycket plötsligt och ofta utan förvarning.

Många svenskar har ångest dagligen, dessutom så är det många av dessa personer där ångesten är mycket svår. Detta kan begränsa en i ens arbetsliv, ens sociala relationer tar skada och om man har familj så blir även dessa drabbade.

Är man i en situation där man har svår ångest varje dag så kan det verka svårt att ta sig ur denna onda cirkel av ångest. Ångest föder mer ångest vilket innebär att det kan vara mycket svårt att ta sig ur utan hjälp. Det finns många vägar att gå för att söka hjälp. Dels genom vårdcentralen och sen vidare till en psykiatrisk mottagning. Man kan även söka till privata vårdgivare.

Olika typer av ångest

Men för att kunna ta detta steg så måste man hitta sin motivation. Det kan vara otroligt svårt när man befinner sig i en period av daglig ångest. Många känner att det inte finns hjälp som skulle fungera för just dem och deras mående. Detta är en mycket vanlig uppfattning. Men sanningen är den att de metoder som finns idag kan hjälpa de allra flesta.

Det gäller bara att ta det första steget och söka den hjälp man behöver och är berättigad till. Ingenting säger att man behöver fortsätta må dåligt om man drabbats av svår ångest eller någon annan form av psykisk ohälsa. Ett bra sätt att ta det där första steget på är att prata med en familjemedlem eller vän.

Man bestämmer att den personen ska hjälpa en söka hjälp och att den fortsätter försöka tills det att man kommit iväg till ett första möte på vårdcentralen eller den inrättning som man söker hjälp på. I vissa svårare fall kan det handla om att man söker sig till en akutmottagning som är specialiserad på psykisk ohälsa.

Att ha ångest är något som många upplever. Det är en krypande känsla av oro och rädsla som växer sig starkare. Den kan vara kortare eller vara längre, men symtomen brukar vara de samma. Att drabbas av ångest kan vara mycket jobbigt och är en distraktion som man inte behöver i vardagen. De som är drabbade vet att det går över, även om det inte alltid känns så när man är mitt uppe i en episod.

Vilka är symptomen på panikångest?

Vissa drabbas av panikattacker, det drabbar både de som har annan ångestproblematik och de som inte har det i sitt förflutna. Vi en panikattack kommer symtom som hjärtklappning, att man får svårt att andas och svimningskänslor, för att nämna ett par, väldigt plötsligt. De flesta som får en panikattack kan inte identifiera några tidiga tecken på att den skulle ske.

Dock kan man med övning och utbildning lära sig hitta dessa tidiga tecken och på så sätt avvärja en panikattack. Precis som med ångest så är en panikattack inte farlig i sig. Det är dock många som feltolkar sina symtom och det kommer dagligen in personer på de olika akutmottagningar som finns i Sverige som har panikångest. De har i de flesta fall misstagit sina symtom för de som förknippas med olika hjärtproblem.

Man brukar för att vara säker på att det inte är hjärtproblem och för att visa personen att det inte är så köra vissa hjärtrelaterade tester. Detta är ett sätt som brukar lugna den drabbade. Det är heller inte ovanligt att man efter sin första panikattack fokuserar ohälsosamt mycket på olika tecken som kroppen ger. Man oroar sig även för att drabbas av det man tolkar som hjärtproblem. 

Detta är en mycket ond cirkel då det gör att sannolikheten för att drabbas av panikattacker igen ökar. Den stora skillnaden mellan en åanikattack och att drabbas av ångest är just att panikattackerna tenderar att vara mycket korta. De går över på ett par minuter. Ångest kan man ha under längre tid än så. Panikattackerna kommer också mer plötslgit. Man känner flera av symtomen samtidigt och det är en mycket omtumlande upplevelse. 

Ångest börjar och ökar typiskt efter hand. Den ökar under tid samtidigt som panikattacken slår till med full styrka på en och samma gång.

HUR BALANSEN KAN HJÄLPA

Balance RehabClinic är en ledande leverantör av lyxberoende och mentalvårdsbehandling för välbärgade individer och deras familjer, och erbjuder en blandning av innovativ vetenskap och holistiska metoder med oöverträffad individualiserad vård.

En unik metod

Ett framgångsrikt och bevisat koncept med fokus på underliggande orsaker
EN KUND I TAGET
SKRÄDDARSYDD VARIG UTGÅNG
BIOKEMISKT ÅTERSTÄLLANDE
MULTIDISCIPLINÄRT och HOLISTISKT
TEKNIKBASERAD BEHANDLING
TRAUMA INFORMERAD TERAPI

VARIG TILLÄGG

0 Innan

Skicka antagningsbegäran

0 Innan

Definiera behandlingsmål

1 vecka

Bedömningar & Detox

1-4 vecka

Psykologisk och holistisk terapi

4 vecka

Familjeterapi

5-8 vecka

Eftervård

12+ vecka

Repetitionsbesök

Mental Hälsa Insights

latest news & research on Mental Hälsa
trauma bonding
Vad är trauma bonding

Trauma bonding är ett psykologiskt fenomen som uppstår i missbrukande relationer

läs mer
Gaslighting
Vad är Gaslighting

Det kan vara väldigt svårt att inse att man blir utsatt för Gaslighting. Det finns dock vissa sätt att känna igen de tekniker och metoder som ofta används.

läs mer
Traumabehandling
Traumabehandling

Traumabehandling innebär vanligtvis psykoterapi, ofta kallad traumabehandling, och kan omfatta kognitiv beteendeterapi (CBT), desensibilisering och upparbetning av ögonrörelser (EMDR) eller andra terapeutiska metoder.

läs mer
Alkoholisk demens
Alkoholisk demens

Alkoholisk demens är en följd av långvarig, överdriven alkoholkonsumtion. Alkohol är ett neurotoxin, vilket innebär att det kan skada hjärnceller och störa neurotransmittorer

läs mer

Ackrediteringar

 
Neurocare
TAA
ssaamp
Somatic Experience
SMGP
SEMES
SFGU
WPA
red GDPS
pro mesotherapie
OGVT
AMF
NeuroCademy
MEG
Institute de terapia neural
ifaf
FMH
EPA
EMDR
COPAO
COMIB
British Psychology Society
 

Media

 
Dazed
National World
American Banker
Marie Claire
BBC
La Nacion
Metro UK
General Anzeiger
Live Science
Woman & Home
Apartment Therapy
Express UK
Bloomberg
Cosmopolitan
Morgenpost
Manager Magazin
Entrepreneur ME
Khaleej Times
HighLife
Psychreg
DeluxeMallorca
BusinessInsider
ProSieben
Sat1
Focus
taff
TechTimes
PsychologyToday
abcMallorca
LuxuryLife
Mirror UK
Mallorca Zeitung
Daily Mail
Guardian
Business Leader
Mallorca Magazin